De eerste FEBO zat niet aan de Ferdinand Bolstraat

Wie kent ze niet: de snacks van de FEBO. Ooit van start gegaan in Amsterdam, en nu een snackbar met 90 vestigingen in het hele land. FEBO is een verwijzing naar de Ferdinand Bolstraat in De Pijp, de straat waar de eerste FEBO ooit geopend zou zijn. Een leuk feitje die je wellicht ooit gehoord hebt, echter: dit feitje klopt niet. De eerste FEBO opende in 1941 aan de Amstelveenseweg. Hoe zit dat?

Banketbakkerij FEBO

In 1941 legde Johan de Borst de basis voor wat later een van de bekendste snackketens van Nederland zou worden. Hij begon met een bescheiden brood- en banketbakkerij op de hoek van de Amstelveenseweg en de Karperweg in Amsterdam-Zuid. De naam FEBO was oorspronkelijk bedoeld voor een bakkerij die hij wilde openen aan de Ferdinand Bolstraat, waar hij het bakkersvak had geleerd. Hoewel de plannen voor die locatie niet doorgingen, besloot De Borst de naam te behouden vanwege de al vastgelegde statuten.



Van Brood naar Snacks

Na de Tweede Wereldoorlog begon Johan de Borst zijn assortiment uit te breiden met kroketten. De kroket bleek zo populair dat de vraag snel groeide, en in 1960 nam hij een gedurfde stap: hij sloot zijn bakkerszaak en richtte zich volledig op de productie en verkoop van snacks. Dat jaar opende hij ook de eerste automatiek aan de Karperweg, waar klanten hun favoriete snacks direct uit de muur konden halen. Een snack uit de muur halen was in opkomst in de wereld, vooral in New York. FEBO speelde daar handig op in.


Beeld: De historie van FEBO in vogelvlucht. / Bron: YouTube

Toch naar de Ferdinand Bolstraat…

De Borst liet een keuken bouwen in zijn voormalige bakkerij om de productie van de snacks te stroomlijnen. Vanuit deze centrale keuken breidde Febo zijn invloed uit, met nieuwe filialen in Amsterdam en later ook in omliggende steden zoals Purmerend, Hoorn en Hoofddorp. Opmerkelijk genoeg opende pas op 9 juni 1993 de eerste Febo-vestiging aan de Ferdinand Bolstraat, de straat waar het allemaal begon.

FEBO heeft de tijd doorstaan en blijft vasthouden aan het concept van voedsel uit de muur, dat het bedrijf onlosmakelijk heeft verbonden met de Nederlandse eetcultuur. Meer weetjes over FEBO en hun historie lees je hier.