Je treft het bijna in ieder keukenkastje: een pak hagelslag. Wist jij dat we dit heerlijke broodbeleg misschien wel te danken hebben aan een heftige hagelbui boven de binnenstad in het najaar van 1908?
Bui zorgt voor creatieve uitspatting
De hagel tikte die dag tegen de ramen van dropfabriek Voornveld & Co aan de Lindengracht 119 in de Jordaan. De directeur van de fabriek, Herman Dieperink, was bezig met een nieuw soort broodbeleg: anijskorrels. Er moest alleen nog een naam worden gevonden en dan kon het de markt op. Het hevige geluid van deze hagelbui bracht hem op een idee: hagelslag. Het regent anijs op je boterham, toch een briljante vinding?
Geen chocola, maar drop
Voornveld & Co zal je ongetwijfeld niet gelijk iets zeggen, maar de huidige naam zeker wel: Venco, tegenwoordig nog steeds een merk voor drop. Zeker tot 1951 heeft het bedrijf nog hagelslag verkocht, daarna beperkte het latere Venco zich enkel tot drop zo ontdekte Quest door het online krantenarchief van Delpher te doorzoeken. Of Venco nu uiteindelijk echt de bedenker van hagelslag is valt te bezien, uiteindelijk was het Venz die het heerlijke broodbeleg in Nederland groot wist te maken.
De stad uit
Venco verdween uiteindelijk in 1959 uit Amsterdam. Het bedrijf verhuisde dat jaar de productie naar Naarden en de panden aan de Lindengracht werden afgestoten. Niet lang na het vertrek van de dropjesmaker werd de voormalige fabriek gesloopt. Midden jaren 70 heeft het plaatsgemaakt voor nieuwbouw.
Leave a Comment